• Thanks for stopping by. Logging in to a registered account will remove all generic ads. Please reach out with any questions or concerns.

Can the CVFSA Medal be worn on Military DEU's

Crazylegs123

Guest
Reaction score
0
Points
10
Good Day, just wondering about the CVFSA medal and if it can be worn with the military DEU's. Similar to the federal Fire Service Exemplary Service Medal which cover volunteer, paid on call, and career FF's the CVFSA is specific to volunteer and POC.

I know the federal medal can be worn on DEU's but unsure about the CVFSA medal.

i tried looking it up but couldn't find any info. thanks for the help

Cheers,
 
According to AI:


Can you wear the CVFSA medal on your dress uniform in the Canadian Military?

No, you cannot wear the CVFSA medal on a Canadian Armed Forces (CAF) dress uniform. Under official military regulations, there is a strict and direct rule against mounting or wearing unofficial or association awards. [1, 2]

The Official CAF Regulations
  • Crown-Authorized Honours Only: According to Chapter 7 of the CAF Honours Policy Manual, only official insignia of orders, decorations, and medals duly authorized by the Crown may be worn. [1]
  • Strict Prohibition: The policy explicitly dictates that "unofficial, organizational medals (including cadet, Legion, veterans' associations medals)... shall not be mounted or worn in conjunction with official honours in any circumstances". This includes full-size medals on ceremonial dress, miniatures on mess dress, or ribbon bars on service dress. [1]
  • Distinction from Exemplary Service Medals: While the CVFSA medal is a highly respected organizational award within the fire service, it is not part of the official Canadian Honours System. It should not be confused with the Fire Services Exemplary Service Medal, which is a Crown-authorized sovereign award administered by the Chancellery of Honours and is fully permitted on CAF uniforms. [1]

When Can It Be Worn?
The CVFSA medal is intended strictly for your fire service dress uniform or on civilian attire (such as a suit jacket or tuxedo during formal civic functions or Remembrance Day ceremonies). If you wear it on civilian clothing, it is customarily worn on the right chest to avoid conflict with official national medals. [1, 2]
 
According to AI:


Can you wear the CVFSA medal on your dress uniform in the Canadian Military?

No, you cannot wear the CVFSA medal on a Canadian Armed Forces (CAF) dress uniform. Under official military regulations, there is a strict and direct rule against mounting or wearing unofficial or association awards. [1, 2]

The Official CAF Regulations
  • Crown-Authorized Honours Only: According to Chapter 7 of the CAF Honours Policy Manual, only official insignia of orders, decorations, and medals duly authorized by the Crown may be worn. [1]
  • Strict Prohibition: The policy explicitly dictates that "unofficial, organizational medals (including cadet, Legion, veterans' associations medals)... shall not be mounted or worn in conjunction with official honours in any circumstances". This includes full-size medals on ceremonial dress, miniatures on mess dress, or ribbon bars on service dress. [1]
  • Distinction from Exemplary Service Medals: While the CVFSA medal is a highly respected organizational award within the fire service, it is not part of the official Canadian Honours System. It should not be confused with the Fire Services Exemplary Service Medal, which is a Crown-authorized sovereign award administered by the Chancellery of Honours and is fully permitted on CAF uniforms. [1]

When Can It Be Worn?
The CVFSA medal is intended strictly for your fire service dress uniform or on civilian attire (such as a suit jacket or tuxedo during formal civic functions or Remembrance Day ceremonies). If you wear it on civilian clothing, it is customarily worn on the right chest to avoid conflict with official national medals. [1, 2]
amazing i didnt even think of using AI lol thanks for that!
 
Back
Top